Billedkunstner Sofie Amalie Andersen

Sofie Amalie Andersen (f. 1989) er billedkunstner uddannet fra Konsthögskolan i Malmö (2021) og Kunstakademiet i Oslo (2018).


I sit kunstneriske arbejde undersøger Sofie Amalie Andersen de fysiske, sproglige og transcendentale (infra)strukturer, der omgiver os. I sine skulpturer og installationer anvender hun ofte klassiske kunstneriske teknikker og materialer, i kombination med moderne, industrielle produkter. Med et kritisk blik på den vestlige kunsthistories hierarkiske definitioner om hvad der er kunst, og hvad der ikke er det, undersøger hun hvordan modificerede objekter og naturlige såvel som litterære, historiske og kulturelle ressourcer, kan forme nye poetiske udsagn.


Sofie Amalie Andersen har udstillet i både ind- og udland, og står bag flere offentlige kunstværker i Danmark. Hun har deltaget i det internationale studieprogram Maumaus i Lissabon og på forskellige kunstneriske residencies i Ghana, Bulgarien, Grækenland og Italien. Desuden er hun forfatter til serien GIORNATA – en publikation i avisform der forbinder litteratur og billedkunst.


Sofie Amalie Andersen har i flere år udstillet og promoveret danske og internationale kunstnerkolleger via udstillingsstedet SOL beliggende på havnen i Nexø på Bornholm, som hun stiftede i 2019, og som i 2021 vandt BKF’s pris for Bedste Kunstnerdrevne Udstillingssted. Med et fokus på at forbedre arbejdsforhold for kunstnere, forsøger hun at rykke til grænserne mellem kunstnerisk og kuratorisk arbejde. Hun indgår i tætte, længerevarende udstillingsproduktioner, og formidler viden om øens særegne geografiske og socio-historiske position, og har også skabt en række publikationer i samarbejde med forskellige kunstnere og forfattere, der gennem årene har været tilknyttet SOL.

Foto af Malene Nors Tardrup